The strong voice of a great community
2020

 

Μια πραγματικ σοβαρ εκκρεμτητα.

<

πως εχαμε αναφερθε και σε προηγομενη κδοσ μας το “Εθνικ λλην-
 Καναδικ Κογκρσο”, αποτελε ναν θεσμ τον οποο αναγνρισαν τσο οι επαρχιακς, σο και οι ομοσπονδιακς διοικητικς υπηρεσες και κατ’ επκταση και οι ενδιαφερμενες κυβερνσεις.
Με χαρ παρακολουθομε, τις τελευταες εβδομδες τις διφορες ενργειες και παρεμβσεις των οργνων του Κογκρσου προς τη Καναδικ κυβρνηση, τις σχετικς με τη Γενοκτονα των Ποντων αδελφν, απ τα Οθωμανικ ασκρια, καθς επσης και του ενδεχομνως σοβαρο θματος της μετατροπς του ιερο ναο της Αγας Σοφας, -το καχημα του λλοτε ποτ Βυζαντου-, σε Ισλαμικ τμενος. Οφελουμε να ομολογσουμε τι και οι δο αυτς παρεμβσεις μας βρσκουν σμφωνους και τις επικροτομε. Παρ’ λα αυτ μως παραμνουμε σκεπτικο με την λη διοικητικ δομ του οργανισμο και τις δυναττητες εκπροσπησης του ολκληρης της ομογνειας Καναδ, πως τουλχιστον θλει να υποστηρζει.
Απ τι, μπορομε να γνωρζουμε σμερα, ο οργανισμς αυτς περιλθε στη δικαιοδοσα μιας μερδας ομογενν εδ και αρκετ χρνια. Τα περισστερα αυτν των στελεχν του, δεν γνωρζουμε καν, εν και ποιν οργανισμ της ομογνειας εκπροσωπον στο Εθνικ κογκρσο.  Παρ’ λα αυτ, κτοτε τα τομα αυτ συνεχζουν να ανανενουν, κατ τακτ χρονικ διαστματα, τη θητεα τους μνοι και ερμην της μεγλης οργανωμνης ομογνειας.
Παρ το γεγονς τι στις καταστατικς προβλψεις του οργανισμο, το κογκρσο, οφελει να εκπροσωπε ολκληρη την ομογνεια, τη τελευταα δεκαετηρδα βρσκονται εκτς οργανισμο οι τρες μεγαλτερες κοιντητες της ομογνειας μας στο Καναδ, εκενες του Τορντο, του Μντρεαλ και του Βανκοβερ, απ κοινο με λλες μικρτερες οργανσεις και ακμα  την δισπαση του επαρχιακο κογκρσου του Κεμπκ και την αποχ εκενου της Βρετανικς Κολομβας απ τις δραστηριτητες του εθνικο. Το ββαιο εναι τι  οι οργανσεις αυτς παραμνουν ουδτερες, σε μια διαμχη η οποα χι μνον δεν βοηθ την ομογνεια, αλλ αντθετα την αποδυναμνει και την δυσφημε.
Την αποδυναμνει, υπ την ννοια, τι να μεγλο μρος, το μεγαλτερο οργανωμνο κομμτι του κορμο της, απουσιζει απ τα ργανα λψης αποφσεων του οργανισμο και επομνως δεν χει καννα λγο και συνεισφορ στις τυχν αποφσεις και ενργειες των σημερινν διοικσεων, οι οποες, ως εκ τοτου πως εναι επμενο, χουν ελχιστη επιρρο τσο στη πλατι ομογνεια, σο και την οργανωμνη σε κοιντητες και πολιτιστικος οργανισμος. Οι λγοι τσο απλο. Η απλυτη λλειψη σκησης δημοκρατικς πρακτικς τσο στον οργανισμ, σο και τις εκλογικς του διαδικασες. Μια λεπτομρεια η οποα και του στερε τους απαρατητους οικονομικος πρους οι οποοι αναμφισβτητα  θα τον βοηθοσαν να εναι πολ ποιο δυναμικς και αποτελεσματικς. Σμερα, ωστσο  και κτω απ τις συνθκες που αναφραμε, το εθνικ κογκρσο παραμνει αδναμο ναντι των σοβαρν προβλημτων που αντιμετωπζουμε σαν ομογνεια και ακμα σαν θνος.
Ως απγονοι, μως, εκενων που δημιοργησαν και πρτοι εφρμοσαν τις δημοκρατικς πρακτικς,  εδ και χιλιδες χρνια, πραγματικ αισθανμαστε θλψη, για την αδυναμα των υπευθνων να εξερουν κποιο τρπο συνδιαλλαγς και συνεννησης, ο οποος θα επτρεπε τουλχιστον στα παιδι και τα εγγνια μας να εναι περφανα για τις κοιντητες και τις οργανσεις της πολιτιστικς κοιντητας του Καναδ στην οποα ανκουν.
Σε μερικος μνες απ σμερα, ολκληρο το θνος ετοιμζεται να πανηγυρσει τη διακοσιοστ επτειο του μεγλου ξεσηκωμο, ενντια στη καταπεση των κοτζαμπσηδων του Οθωμανικο συστματος. Και εν θα διαλαλομε την αποφασιστικτητα και τις θυσες εκενων που με τους δικος τους αγνες, μας χρισαν το αγαθ της ελευθερας, στο Καναδ, μια απ τις πλον φιλελεθερες χρες της πανανθρπινης κοιντητας, δεν θα μπορομε να εξηγσουμε στους νεαρος βλαστος μας, ποιο εναι το πραγματικ πρβλημα της ομογνειας και γιατ αυτ συνεχζει να σπαρζεται, εξ αιτας της εγωπθειας ορισμνων, οι οποοι στη προσπθεια τους να αναδειχθον ηγτες και αγωνιστς των συμφερντων της ομογνειας, κατορθνουν να την αδικον και με τη στση τους την αναγκζουν να σταθε μακρι απ τη διακυβρνηση των κοινν.
Εναι μως αυτ μρος των πολιτιστικν μας παραδσεων;
Αυτς  ταν μως  ο στχος εκενων  που διθεσαν τις περιουσες τους και τη ζω τους ακμα προκειμνου να ορθσουν το πργο ενς ελεθερου, δυναμικο και δημιουργικο θνους. Εν ναι, ττε κνουν καλ. Εν χι, το μνο που απομνει εναι να σεβαστον λους μας και να τιμσουν τις δημοκρατικς μας παρακαταθκες.
“Πατρδες”