The strong voice of a great community
2020

Το Νο Φακλωμα των Τουρκικν διπλωματικν υπηρεσιν στο Καναδ.

Το θμα του φακελματος Καναδν πολιτν, καθς επσης και της παρακολοθησης τους απ τα μλη των Τουρκικν  διπλωματικν αποστολν στο Καναδ, οτε νο εναι και φυσικ δεν δημιουργε εκπλξεις.

Εδ και μια δεκαετα, εξ αιτας των ενεργειν της διοκηση του Εθνικο Συμβουλου Συντακτν του Καναδ, προς την ομοσπονδιακ κυβρνηση για την αναγνριση της Γενοκτονας των Αρμενων, ο Πρεδρος του Συμβουλου εχε βρεθε αντιμτωπος με ναν καταιγισμ επιθσεων και απειλν απ Τορκους πολτες, οι οποοι ζητοσαν τη “κεφαλ του επ πνακι”, πως ταν αναμενμενο ο Θωμς  Σ. Σρας, πρεδρος του οργανισμο, με σεβασμ και αξιοπρπεια απντησε σε λα εκενη την ηλεκτρονικ αλληλογραφα, ετε αυτ προερχταν απ κοινος πολτες, ετε απ ακαδημακος και απ πολιτικος.
στερα απ την αναγνριση της Γενοκτονας απ την κυβρνηση του κ. Χρπερ η κατσταση αυτ ξετυλχθηκε σε καταιγδα βρεων και απειλν, και ττε για λλη μια φορ κναμε ξεκθαρο τι “απ σεβασμ στη μνμη των θυμτων της θηριωδας των ανδρν των Τουρκικν νοπλων δυνμεων και των τρομοκρατν των ασκεριν του ISIS”, παραμνουμε πιστο προσκυνητς στη μνμη των αδικοχαμνων Αρμενων, Ελλνων, Κυπρων, Ασσυρων και Κορδων, καθς και κθε λλου λαο ο οποος δοκιμστηκε, γνρισε και υπφερε απ την αγριτητα των τουρκικν παραστρατιωτικν και ανδρν των τακτικν ενπλων δυνμεων, λγω της ιδιαιτερτητας του στη γλσσα, τη θρησκεα και προφανς την εθντητα. Ακμα αναφερθκαμε στο γεγονς της παρνομης κατοχς μεγλου μρους των εδαφν της Κυπριακς Δημοκρατας επ 46 ολκληρα χρνια, τον εξανδραποδισμ  γυναικν, γερντων και παιδιν απ τις πατρικς και πατρογονικς του εστες, τον βιασμ των γυναικν και παιδιν, κατ την διρκεια των παρνομων “ειρηνικν τους επιχειρσεων”, τις οποες διακρνουν ποταμο αιμτων, καταστροφς περιουσιν και θνατοι αμχων.
φθασε, μλιστα, την εποχ εκενη ο επιτετραμνος της πρεσβεας της Τουρκας στην Οτβα, να επισκεφθε αντερο δημσιο υπλληλο του Καναδ προκειμνου να τον πεσει τι ο Θωμς Σ. Σρας “συνεργζεται με ομδες τρομοκρατν και τι εναι και ο διος τρομοκρτης.” Προσπθησε δε να υποδεξει στον διευθυντ της υπηρεσας που συνομιλοσε να απομακρνει το Σρα και να σταματσει αμσως κθε επαφ, σχση η συνεργασα, με τον διο και τον οργανισμ που προσταται.
Εξ αιτας εκενης της κακοθους προσπθειας του Τορκου επιτετραμμνου, να παρμβει σε αντατο Καναδ λειτουργ και να προσπαθσει να του υποδεξει σκηση πολιτικς, σμφωνα με τις βλψεις και τα συμφροντα της Τουρκας, υποχρεωθκαμε να ζητσουμε απ τον Καναδ Πρωθυπουργ Στβεν Χρπερ, να μας δοθον ορισμνες εξηγσεις για το κατ πσον συνδει με τα διπλωματικ δεδομνα μια παρμοια παρμβαση στις υπηρεσες του κρτους που τους φιλοξενε. Ακολοθησε μια σχετικ ρευνα απ το γραφεο του ττε πρωθυπουργο και η αντικατσταση του Πρσβη της Τουρκας, υπεθυνου για την λη κατσταση.
Οφελουμε να ομολογσουμε τι κτοτε εχαμε τη δυναττητα να παρακολουθσουμε σχεδν λες τις εκδηλσεις των Τορκων διπλωματν στο Τορντο, καθς επσης να παρεμβανουμε, κθε φορ που παρουσιαζταν ανγκη, καταγγλλοντας τη διακυβρνηση Ερντογν και τις πρακτικς που ακολουθε με τον εγκλωβισμ στις φυλακς εκατοντδων δημοσιογρφων και αθων πολιτν Τουρκικς και Κουρδικς καταγωγς, επειδ δεν συμβιβζονται με την ιδα αποδοχς του δικττορα της Τουρκας.
Εσχτως, σε παρμοια εκδλωση στην οποα παρσταντο επισκπτες απ την Τουρκα  η καθηγτρια του Πανεπιστημου και βουλευτς του Τουρκικο Κοινοβουλου Emine Nur Gunay,( απ τα πλον μπιστα πρσωπα του Τορκου Προδρου) και οι καθηγητς Talha Kose kκαι o Dr. Kadir Ustun, του υπουργεου Εξωτερικν της γκυρας , μας δθηκε η ευκαιρα, για ακμα μια φορ, να υπενθυμσουμε στους επισκπτες και τον Καναδικ οργανισμ του ΝΑΤΟ, τι οι επιχειρσεις της Τουρκας στη Μση Ανατολ, κθε λλο παρ εναι ειρηνικς και απαιτσαμε να αφεθον ελεθεροι λοι οι δημοσιογρφοι που κρατονται χωρς σοβαρ λγο και δικα στις φυλακς, εν σμφωνα με τις πληροφορες μας, δεινοπαθον καθημεριν οι οικογνεις τους και οι συγγενες τους. Διαφωνσαμε με τους εκπροσπους της συμμαχας  για το τι παρχουν βμα  σε να αντιδημοκρατικ και καταπιεστικ καθεστς το οποο καταπατε κθε δημοκρατικ και ανθρωπιστικ καννα, διατηρντας στρατεματα κατοχς ενς μικρο και οπλου  ανεξρτητου κρτους της Κπρου και παρλληλα καταστρφει τη Συρα και τους υπλοιπους γετονς του. 
Ξαφνικ σμερα πληροφορηθκαμε απ δημοσιογρφο της “Globe and Mail”, τι σμφωνα με τις πληροφορες και τα στοιχεα που χει ο Θωμς Σ. Σρας βρσκεται κτω απ το περισκπιο παρακολοθησης  των διπλωματικν υπηρεσιν της Τουρκας στο Καναδ. Σχολιζοντας την εδηση ο πρεδρος του Συμβουλου Συντακτν, δλωσε τι η λη κατσταση αποτελε απλ μια ακμα νδειξη του καθεσττος της γκυρας για το τι δεν πιστεει σε κανναν απολτως δημοκρατικ καννα και στα θη της Δσης. Πραν αυτο το λγο οφελει να χει η Εθνικ ασφλεια του Καναδ η RCMP. Οφελει δε να γνωρζει ο δημιουργς και χρηματιστς της ISIS, Ερντογν τι παρμοιες πρακτικς οτε μας εντυπωσιζουν και μτε μας φοβζουν. Μολοντι πιστεουμε απλυτα τι το τλος της βασιλεας τρμου και οδυρμο που χει επιβλει πνω στον λα της Τουρκας, εναι κοντ…πολ κοντ θα λγαμε.
“Πατρδες”