The strong voice of a great community
2020

 

Η Τουρκα παζει ξυπνο παιχνδι στρατηγικς - Δεν θλει πλεμο, αλλ να σρει την Ελλδα σε διαπραγματεσεις για να την παγιδεσει...

Ο διλογος Τουρκας και Ελλδος δυστυχς θα οδηγσει σε κποιας μορφς παραχωρσεις απ την Ελλδα, φαινομενικ η Ελλδα θα εναι κερδισμνη αλλ πρακτικ η Τουρκα θα εναι ο μεγλος νικητς

Bankingnews.gr

Εν παρατηρηθε με προσοχ η γενικτερη στρατηγικ της Τουρκας, γεμτη προκλσεις, ξυνση, εντσεις θα καταλξει σε να συμπρασμα χρησιμοποιε παλις μεθδους προκλσεων αλλ οι στχοι εναι νοι.
Η Τουρκα παζει να ξυπνο παιχνδι τακτικς και στρατηγικς που πρπει να αναλυθε προσεκτικ.
Τα βασικ της πλα σε αυτ την να στρατηγικ δεν εναι ο Πλεμος, χρησιμοποιε τα ερευνητικ σκφη τα πολεμικ πλοα ως μσο πεσης αλλ οτε σχεδιζει, οτε επιθυμε πλεμο με την Ελλδα που ακμη και εν θεωρητικ συνβαινε θα κρατοσε λγες ρες.
Δεν εναι ο στχος ο πλεμος αλλ να σρει την Ελλδα σε διαπραγματεσεις με στχο να παγιδεσει την Ελλδα, ποντροντας τι θα κερδσει κτι απ το σημεο μηδν στο οποο βρσκεται.

Οι κινσεις που χει πραγματοποισει ως τρα χωρζονται σε στρατηγικς και τακτικς.
-Εναι στρατηγικ κνηση η ανακρυξη ΑΟΖ μεταξ Τουρκας και Λιβης γιατ ξαφνικ η Τουρκα που δεν χει καννα θαλσσιο διδρομο βρσκεται με μια μεγλη θαλσσια ζνη και ας μην μπορε να την χρησιμοποισει.
-Εναι τακτικ κνηση η υπθεση της Αγας Σοφας.
Ο Erdogan ο Τορκος Πρεδρος μπορε να πρσθεσε να ακμη τζαμ στα 2.998 τζαμι της Κωνσταντινοπολης με την συμβολικτητα που χει ο νας της Αγας Σοφας, μπορε να θελε να ικανοποισει τους ισλαμιστς την κομματικ του βση και να ανατρψει την φθνουσα πολιτικ του πορεα λγω οικονομας και κορωνοιο αλλ με μεγλη ευκολα μπορε να το ξανακνει μουσεο.
-Εναι στρατηγικ κνηση η ανπτυξη θσεων που χρζουν τερστιας προσοχς απ την ελληνικ κυβρνηση.
Οι θσεις που αναπτχθηκαν απ την τουρκικ πρεσβεα στην Ουσιγκτον για το Καστελριζο χρζει μεγλης προσοχς.
Οι τορκοι αναγνωρζουν την ελληνικτητα του Καστελριζου αλλ δεν αναγνωρζουν την δυναττητα ΑΟΖ Αποκλειστικς Οικονομικς Ζνης.
-Εναι στρατηγικ κνηση οι κκκινες γραμμς που ανπτυξε ο Fuat Oktay ο αντιπρεδρος της τουρκικς κυβρνησης.
Οι κκκινες γραμμς αφορον την Γαλζια Πατρδα, τον αφοπλισμ των νησιν, τον διαμοιρασμ του φυσικο πλοτου, την Κπρο και την συμφωνα Τουρκας με Λιβη.
-Εναι τακτικισμς να χρησιμοποιε ως μσο πεσης πτε το Oruc Reis, πτε το Barbaros τα δο ερευνητικ πλοα για φυσικ αριο και πετρλαιο και ταυτχρονα να ενεργοποιε μρος του Τουρκικο Πολεμικο Ναυτικο.

Ποιος ο στχος;

Η Τουρκα χει δεξει τις προθσεις και τις στοχεσεις της. 
Αισθνεται αποκλεισμνη στο Αιγαο και στην Ανατολικ Μεσγειο.
Η Κπρος ανακρυξε ΑΟΖ, ξεκνησε τις ρευνες, εξορσσει φυσικ αριο αλλ πλεμος με την Τουρκα δεν υπρξε.

Ο βασικς στχος της Τουρκας εναι συνεκμετλλευση στο Αιγαο και Ανατολικ Μεσγειο.
Η Ελλδα χει αναφρει λανθασμνα τι θα προσφγει στο Διεθνς Δικαστριο της Χγης αλλ ο κνδυνος εναι η Ελλδα να μην ικανοποιηθε πλρως και να βρεθε χαμνη ναντι της Τουρκας.
Η Τουρκα και να να κερδσει απ τις δεκδες επιδιξεις θα εναι επιτυχα ρα το ρσκο βρσκεται στην ελληνικ πλευρ.
Η Τουρκα θλει να αποκτσει πρσβαση στο Αιγαο και στα κοιτσματα φυσικο αερου και πετρελαου που μπορε να υπρξουν.
Η Τουρκα θτει τα εξς θματα
-τι το ελληνικ Καστελριζο δεν μπορε να χει ΑΟΖ ευρισκμενο 340 ναυτικ μλα μακρι απ την ηπειρωτικ Ελλδα εν απχει 1 ναυτικ μλι απ την Τουρκα.
-Θτει θμα αφοπλισμο των νησιν του Αιγαου δθεν επικαλομενη τις διεθνες συνθκες και ειδικ της Λωζνης την οποα ωστσο εσχτως δεν αναγνωρζει.
-Θτει θμα Γαλζιας Πατρδας εναι η εθνικιστικ ιδα της Τουρκας που το μισ Αιγαο περνει στον λεγχο της Τουρκας
-Θτει θμα Κπρου και θτει θμα ΑΟΖ Τουρκας με Λιβη.

Ποιος ο κνδυνος για την Ελλδα;

Σε μια υπθεση εργασας η Ελλδα εισρχεται σε διλογο με την Τουρκα με καλς προθσεις.
Η Ελλδα θα ζητσει να αναγνωρσει η Τουρκα το υφιστμενο status quo στο Αιγαο τι δηλαδ τα νησι χουν υφαλοκρηπδα και χωρικ δατα.
Η Ελλδα θα μποροσε να επεκτενει και τα χωρικ της δατα στα 12 απ 6 ναυτικ μλια εξλιξη που θα οδηγσει την Ελλδα να ελγχει το 63% με 64% του θαλσσιου πλοτου του Ανατολικο Αιγαου.

Τι θα δσει η Ελλδα;

Συνεκμετλλευση των θαλσσιων πρων π.χ. μσω μιας κοινς εταιρας Ελλδος και Τουρκας που θα εκμεταλλεεται το Αιγαο.

Η Ελλδα θα μποροσε να δεχθε να ττοιο σχδιο;

να ττοιο σχδιο, εναι σχδιο εσχτη Προδοσα;

Μπορε η ΝΔ να δεχθε μια ττοια επιλογ για το Αιγαο, ταν καμα χρα στον κσμο δεν θα δεχταν συνεκμετλλευση του Ανατολικο Αιγαου;

Ακμη και εν λα αυτ ταν ρεαλιστικ, μπορε η Ελλδα να εμπιστευτε την Τουρκα ταν επ 10ετες χει επιδεξει προσβλητικ συμπεριφορ;

Η Τουρκα θα εγκατλειπε οριστικ και αμετκλητα την Γαλζια Πατρδα και θα απσυρε τις κκκινες γραμμς πως αφοπλισμς των νησιν του Ανατολικο Αιγαου και εν τλει θα ταν διατεθειμνη για λση στο Κυπριακ;

Για την Ελλδα ο κνδυνος να χσει περισστερα απ αυτ που δυνητικ θα κερδσει εναι μεγλος γιατ αυτ που δυνητικ θα κερδσει η Ελλδα δη ανκουν στην Ελλδα.

Ο διλογος Τουρκας και Ελλδος δυστυχς θα οδηγσει σε κποιας μορφς παραχωρσεις απ την Ελλδα, φαινομενικ η Ελλδα θα εναι κερδισμνη αλλ πρακτικ η Τουρκα θα εναι ο μεγλος νικητς

Αναζητντας ΑΟΖ ως την Γαλζια Πατρδα και απ τον αφοπλισμ των νησιν του Αιγαου ως τα χωρικ δατα η Τουρκα παραβιζει κθε λογικ και κθε διεθν Συνθκη